postimage-189

Bomarsundsområdet

Vid Bomarsund och på Prästö ser man idag spår efter en mäktig rysk fästning. Området upplevs som ett stort friluftsmuseum med ruiner efter de mäktiga försvarsanläggningarna såväl bostadsområden och begravningsplatser utspridda i landskapet. Skyltar och broschyrer ger orientering och mer information om varje plats av intresse.

 

Besök Telegrafen, ett museum som berättar om Bomarsundstiden . Museet är inrymt i en byggnad som fungerade som rysk telegraf under första världskriget.  Här finns modeller av byggnaderna som fanns i området under början av 1800-talet fram till kriget 1854. Man kan också se en 30-minuters film om Bomarsund.

Bomarsund var ett mångkulturellt område då man byggde fästningen. På Prästö fanns lasarettet och 5 olika religioners begravningsplatser. Idag går de att vandra längs en fin vandringsled och besöka dessa platser. Leden börjar vid Lotsstugan.

För dig som vill övernatta bland Bomarsunds fästningsruiner, finns Puttes camping. Till campingen hör Café Furulundsgården, en restaurang med fullständiga A-rättigheter.

På Prästö finns Prästö stugor och camping  och på området finns även ett café med B-rättigheter. Här har du möjlighet att äta morgonfrukost om du bokar i förväg.

Bomarsund ligger i Sunds kommun, en modern kommun fylld av kulturminnen.

 

  • Ålands landskapsregering